Repertoire: info over Procession, Mozetich

home

Mozetich (1948) Procession (1979)

De Canadese componist van Italiaanse afkomst, Marjan Mozetich, werd geboren in Gorizia, een dorpje vlakbij de Joegoslavische grens. Zijn familie emigreerde naar Noord-Amerkia en hij studeerde in 1972 af in compositie aan de universiteit van Toronto. Hij was toen al een redelijk bekende componist en in de loop van de jaren zeventig won hij een groot aantal prijzen, waaronder de Nederlandse Gaudeamus-muziekprijs.

In die tijd kwam hij steeds meer in de de ban van de nieuwe muziek van Steve Reich en Philip Glass, de zogenaamde minimal music. Het publiek liet zich in die jaren betoveren door de spiritualiteit van de simpele ritmes en de eindeloos herhaalde melodische ideeën.

Procession is een septet in de klassieke bezetting, en het werd geschreven in opdracht van de Canadese regering in 1979. Mozetich kijkt met dit stuk bewust terug naar de eenvoud en de duidelijkheid van de amateurmuziek uit de negentiende eeuw. Het stuk is een variatiereeks over twee quasi-religieuze thema´s. Het pulserende ritme vormt de basis van de hele structuur.

Terug naar repertoire.