Repertoire: info over Septet, Wood

home

Charles Wood (1866-1926)– Septet

Allegro moderato
Andante
Scherzo
With vigour

De Ierse componist Charles Wood is een van de meest gespeelde componisten in de Anglicaanse Kerk. Wood studeerde aan het Royal College of Music in Londen en aan de Universiteit van Cambridge. Hij werkte veel als organist en was vanaf 1924 hoogleraar harmonieleer en contrapunt. Hij had een aantal later beroemd geworden leerlingen, onder wie de componist Ralph Vaughan Williams en de dirigent Thomas Beecham. Naast kerkmuziek zijn van Wood kamermuziek, een opera, toneelmuziek en talloze arrangementen van carols bekend.
In Woods composities is zijn levendige belangstelling voor Ierse muziek te horen. In 1904 was hij een van de oprichters van de Irish Folk Song Society in Londen.

Als student compositie al schreef Wood een strijkkwartet, een vioolsonate, een cellosuite, twee ouvertures, twee cantates, een pianoconcert, vele liederen en het septet. Hij was een man die hard en gedisciplineerd werkte, maar ook van grappen hield; vaak lachte hij stil voor zich uit wanneer hij aan het componeren was. Die humor en de Ierse volksmuziek zijn hoorbaar in het septet.
Het monumentale eerste deel is symfonisch van opzet. Het tweede deel, Andante, heeft prachtige melodieŽn en gewaagde begeleidende stemmen. In het trio van het scherzo zijn typische Ierse thema's te horen. Het laatste deel ten slotte, met de aanduiding With vigour, is een thema met variaties. Maar dan wel op een complexe wijze, met zeer veel veranderingen in tempo en sfeer. Daar stond Wood om bekend: 'He could do anything of counterpoint with the greatest ease. Fugues, Madrigals (he wrote a beautiful one when he was only 17), complicated exercises in eight parts for Double Choir, gave him no trouble at all.'

Terug naar repertoire.